ŞARAP ÜRETİM TESİSİ KURULUŞ ADIMLARI
Butik bir şarap üretim tesisi için yapılması gereken işlemler aşağıda özet olarak verilmiştir.
Şarap Üretim Tesisinin kurulabilmesi için:
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığından 3 tane izin belgesinin:
- a) Tesis Kurma İzin Belgesi,
- b) Üretim İzin Belgesi(ÜİB),
- c) Dağıtım Yetki Belgesi (DYB) alınması
Buna ek olarak da Bandrol işlemleri için de Gelir İdaresi Başkanlğı (GİB)’ğına başvuru zorunluğu vardır.
Bakanlığın son çıkardığı tebliğ uyarınca izin alınmadan üretim yapan işletmelere 50.000,00 TL ile 500.000,00 TL arasında idari para cezası verileceği belirtilmiştir. Bu yüzden üretimin aşağıda belirtilen adımlarla yapılması zorunludur.
Sırasıyla yapılması gereken işlemler:
Öncelikle Tesis İzni başvurusunu ve dilekçe eklerini tamamlamanız olacaktır. Fizibilite Raporu ve Diğer ekleri bir an önce hazırlamanız gerekmektedir.
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı başvuruyu 3 ay içerisinde karara bağlamak zorundadır.
Kararın olumlu olması durumunda Tesis Kurma İzni Başvuru ücretinin kalan 3/4’ü de Bakanlığa ulaştığında Firma adına “TESİS KURMA İZİN BELGESİ” düzenlenir.
Tesis Kurma İzin Belgesinin süresi 3 yıldır. Verilen sürede projesini tamamlamayan firmalar 1 için başvuru halinde 1 yıl ek süre verilir. Aksi takdirde izin belgeleri iptal edilir.
Tesis kurma izin belgesini alan projesini gerçekleştiren ve işletme üretimine hazır firma T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığına başvuruda bulunarak deneme üretimine başlar.
Tesis izni aşamasından sonra Deneme Üretim aşamasına geçilir.
Bu aşamada T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı izleme ve bilgi aktarımı amaçlı bir uzman görevlendirir ve bu süreçte ürünün nasıl değerlendirileceği Kurum tarafından karara bağlanır. Karar bağlayıcı niteliktedir.
Deneme üretiminin olumlu sonuçlanması halinde varsa coğrafi işaret, marka, etiket, şişe kapak tescil belgelerinin birer örneği ile birlikte Üretim İzin Belgesi (ÜİB) almak için T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığına başvuruda T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığına başvurulur. Başvuru 15 gün içerisinde karara bağlanır.
Üretim İzin Belgesi (ÜİB) ve Dağıtım Yetki Belgesi (DYB) firmalara aynı zamanda verilir.
Bir sonraki aşama ise Üretim İzin Belgesi (ÜİB) ve Dağıtım Yetki Belgelerinin (DYB) alınmasıdır. Bu iki başvuru beraber yapılır.
Üretim İzin Belgesi (ÜİB)’nin süresi 5 yıl, Dağıtım Yetki Belgesi (DYB)’nin süresi 2 yıldır. Firmalar süre bitiminden önce başvuru yaparak izin belgelerinin yenilenmesini talep edebilir.